Nieuwsbrief Nieuwsbrief

Nummer 141, 24 november 2022

Jeugdzondag 27 november
Komende zondag, de eerste van Advent, staat weer te boek als een jeugdzondag. Dat betekent niet dat er een jeugddienst wordt gehouden, maar dat er crèche, kinderkerk en jeugdkerk is. Iedereen is zoals altijd van harte welkom, en dat geldt in het bijzonder voor jonge gezinnen. De kleinsten mogen voor de dienst al naar hun eigen ruimte. Kinderen en jongeren vertrekken na een minuut of tien uit de kerk. We zien uit naar een goed begin van het nieuwe kerkelijk jaar.

Toelichting op de diaconale collecte
Deze zondag is de diaconale collecte voor onderwijs voor werkende kinderen in Colombia.
Maar liefst 1,5 miljoen kinderen in dat land moeten elke dag zwaar en gevaarlijk werk doen. Ze groeien op in een omgeving met veel geweld en drugsgebruik, zoals in de sloppenwijken van de hoofdstad Bogotá. Kinderen werken er op de markt of de vuilnisbelt. School komt vaak op de laatste plaats. Stichting De Kleine Arbeider, partnerorganisatie van Kerk in Actie, geeft deze kinderen onderwijs en maakt hen weerbaarder om zo hun kansen op een betere toekomst te vergroten.
Hartelijk dank voor uw gift,
Jaap Swank,  ZWO

Amnesty werkgroep bij de koffie na de dienst
Na de kerkdienst bent u van harte welkom bij de Amnestytafel. We branden dan een kaars voor wie strijden voor vrijheid van meningsuiting en zich inzetten voor vrede en gerechtigheid. Ook verkopen we (kerst)-kaarten, kaarsen en servetten. Wie geen contant geld bij zich heeft, kan later digitaal afrekenen.
U kunt een brief schrijven of daarvoor materiaal meenemen i.v.m. onze 10 december actie, in het kader van de dag van de rechten van de mens. Met de aankoop van producten en/of het tekenen van onze handtekeninglijst voor het hooggerechtshof in Paraguay (tegen discriminatie trans mensen) steunt u medemensen overal ter wereld.

Herstart kerkgang
Begin november ontmoette ik in Veenendaal tijdens het fitnessen een oud-gemeentelid. Hij gaf aan het moeilijk te vinden na corona de kerkgang weer op te pakken. Zijn vrouw had al een paar keer voorgesteld weer eens te gaan, maar telkens kwam het er niet van. Voor hun gevoel werd de drempel steeds iets hoger. ‘Waarom mik je niet op Advent, als er een nieuw kerkelijk jaar begint’,  vroeg ik hem. Dat is een mooi moment voor een herstart. Hij vond het geen slecht idee, dus wie weet…
Ook in Wijk kom ik mensen tegen die op de wip zitten. Voor hen kan Advent eveneens een goed moment zijn voor zo’n herstart. Niet dat we te klagen hebben over ons kerkbezoek, want dat is niet slecht en trekt nog steeds aan. Ook hoor ik van veel gemeenteleden dat ze trouw de livestream volgen. Waarschijnlijk is het bereik van onze diensten groter dan ooit! Daarbij is de live-stream voor mensen met een kwetsbare gezondheid zeker een verrijking. Maar het gemeenschapsgevoel lijdt er wel onder dat op zondag nog steeds meerdere vertrouwde gezichten ontbreken. Nu corona echt op de terugtocht lijkt (en we deze winter om 11.00 uur kerken), hoeft kerkgang eigenlijk geen probleem meer te zijn. Welkom dus!
Hartelijke groet, Jan Offringa

Concert in het kader van ‘Utrecht 900’
Vrijdag 25 november, 20.15 uur, vindt in de Grote Kerk een bijzonder concert plaats rondom ‘Utrecht 900 jaar stadsrechten’. De link tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede loopt als een rode draad door de geschiedenis en daarom wordt dit concert in beide steden uitgevoerd. Het belooft een unieke avond te worden waarin muziek klinkt uit negen eeuwen, van 1122 t/m 2022. Voor de gelegenheid is er zelfs een nieuw werk gecomponeerd door een Utrechts componist voor twee orgels, koor en strijkkwartet. Als bezoeker kunt u tijdens het concert zelfs meedoen aan een quiz − kortom, alle reden om te komen luisteren. Medewerkenden zijn: Kamerkoor NEXT o.l.v. Fokko Oldenhuis, het Mare-kwartet, Ko Zwanenburg en Berry van Berkum op orgel. Voor dit concert dient u kaartjes te bestellen. Dit kan via een link op www.SCGK.nl
Heel hartelijk welkom!