Beleidsplan Protestantse gemeente Wijk bij Duurstede
Bouwen aan een kerk met toekomst
Beleidsplan Protestantse Gemeente te Wijk bij Duurstede 2022-2026
0. Vooraf
In februari 2018 is door de kerkenraad het beleidsplan ‘De kerk als oplaadplek en netwerk’ vastgesteld voor de periode 2018-2022. In november 2020 vond een tussentijdse evaluatie plaats en werd het plan bijgesteld, onder andere met het oog op de coronapandemie. Tijdens de eindevaluatie in november 2021 zijn in de kerkenraad de lijnen uitgezet voor het nieuwe beleidsplan 2022-2026, dat als motto heeft meegekregen: ‘Bouwen aan een kerk met toekomst’. Hierin worden zowel onderdelen uit het vorige plan overgenomen als ook nieuwe voornemens en doelstellingen geformuleerd. De profielschets, waarmee het plan opent, is met een achtste item ‘missionair’ aangevuld. En de opsomming van colleges en groepen sluit beter aan op het organogram van de gemeente dat ook in een nieuwe versie verschijnt en als bijlage aan dit plan wordt toegevoegd.
I. Korte profielschets
Kenmerkend voor het geloven, denken en handelen van de protestantse gemeente zijn de volgende richtlijnen die samen haar profiel vormen en vervolgens kort worden uitgewerkt. Levend in het licht van Christus wil zij een zichtbare geloofsgemeenschap zijn waar:
1. mensen zich voeden en opladen aan de Bijbel, de eredienst en elkaar
2. mensen van alle leeftijden gezien worden en zich gekend weten
3. mensen elkaar de ruimte geven op eigen wijze hun geloof te beleven
4. mensen worden toegerust tot dienstbaarheid aan de nabije en verre naaste
5. de vertaalslag wordt gemaakt naar wat geloven vandaag voor ons betekent
6. samenwerking wordt gezocht met andere kerken en groeperingen
7. aandacht is voor zorgvuldige communicatie naar binnen en buiten
8. het als missie wordt ervaren buiten de kerk te delen wat God met ons doet
II. Uitwerking profielschets
Het eerste uitgangspunt maakt duidelijk dat mensen in de kerk op zoek zijn naar geestelijke voeding in de vorm van inzicht, troost en inspiratie. Daarvoor gaan ze te rade bij de Bijbel, komen ze zingen en bidden in de eredienst en zoeken ze de ontmoeting met elkaar.
Het tweede uitgangspunt onderstreept hoe belangrijk het is om het pastoraat en jeugdwerk op peil te houden en met nieuwe initiatieven voor jong en oud te versterken.
Het derde uitgangspunt geeft aan dat respect voor elkaars visie en beleving belangrijk is voor de gemeente. Verdraagzaamheid en inlevingsvermogen zijn sleutelwoorden in een dialoog met elkaar. Pluraliteit is een groot goed, al kent ze ook haar beperkingen en grenzen.
Het vierde uitgangspunt maakt duidelijk dat pastorale en diaconale betrokkenheid iets is voor heel de gemeente en niet kan worden uitbesteed aan enkelingen. De kerk is een netwerk van contacten waarin mensen elkaar inspireren tot een leven in dienstbaarheid.
Het vijfde uitgangspunt bepaalt ons bij de uitdagingen die de kerk kent in een tijd van secularisatie en bij de vragen en twijfels die ook in eigen kring kunnen leven. Geloven is in verandering, onder andere door de dingen die mensen meemaken of zien gebeuren, en door de vragen die op hen afkomen vanuit de huidige wetenschap en cultuur.
Het zesde uitgangspunt onderstreept het belang van goede oecumenische contacten in Wijk, in het bijzonder met de hervormde gemeente met wie we de kerk en De Open Hof delen.
Het zevende uitgangspunt onderstreept het hedendaagse belang van een goeddoordacht netwerk van communicatie, die niet alleen gericht is op eigen gemeenteleden maar ook op andere geïnteresseerden en op het geheel van de Wijkse samenleving.
Het achtste uitgangspunt daagt de gemeente uit om enerzijds binnen de kerk en Open Hof gastvrijheid te ontwikkelen naar mensen van buiten en anderzijds zelf naar buiten te treden en meer zichtbaar te worden in de Wijkse samenleving.
III. Algemene doelstellingen 2022-2026
Kerkenraad
In een kleine, slagvaardige kerkenraad, die in de regel om de twee maanden vergadert, komen alle ambtsdragers bijeen. De kerkenraad stelt het beleid op hoofdlijnen vast en stimuleert en faciliteert activiteiten. Het moderamen functioneert als dagelijks bestuur en kent met name een coördinerende en delegerende rol. Verder kent de gemeente colleges, beraadsgroepen en taakgroepen die zoveel mogelijk zelfstandig opereren met een eigen afgebakende taak, binnen het door de kerkenraad afgegeven mandaat en financiële kader. Alleen zaken die het beleid betreffen en zaken die om een advies of besluit vragen, leggen ze aan de kerkenraad voor. Belangrijke taakomschrijvingen, draaiboeken en afspraken worden centraal vastgelegd in documenten en/of de ambtsdragersmap.
Als aandachtspunten voor haar functioneren ziet de kerkenraad:
- het ontwikkelen van een waarderende en stimulerende houding
- het leidinggeven aan verschillen in visie en beleving in de gemeente
- het leidinggeven in een veranderende context voor kerk en geloof
- het versterken van de samenwerking en spiritualiteit van ambtsdragers
Moderamen
Het moderamen bestaat, naast de voorzitter, scriba en predikant, in de regel uit een vertegenwoordiger van de kerkrentmeesters en de diakenen. In zijn vergaderingen behartigt het moderamen de lopende zaken en bereidt het de vergaderingen van de kerkenraad voor. Het verslag van het moderamenoverleg gaat naar alle leden van de kerkenraad.
Het moderamen houdt contact met de hervormde gemeente, de Denktank Gebouwen en de taakgroepen AVG (privacy) en Communicatie (Coco). De lijntjes van de scriba en predikant staan afzonderlijk in het organogram. In het moderamen kan de predikant inbrengen wat er speelt in de niet vertegenwoordigde beraadsgroepen en de oecumene.
Het moderamen vraagt van de colleges, beraadsgroepen en het JeugdTeam in september een werkplan voor het komende jaar op te stellen met een verslag van het afgelopen jaar. Voor beide voldoet een halve A4. Deze plannen en verslagen gaan naar de kerkenraad.
College van Kerkrentmeesters
De ouderling-kerkrentmeesters zijn met de andere kerkrentmeesters verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de onroerende en roerende goederen van de gemeente. Zij zijn tevens verantwoordelijk voor de dienstverbanden van wie in de kerk professioneel en tegen een vergoeding werkzaam zijn, en voor wie op vrijwillige basis diensten verlenen. Zij streven jaarlijks naar een sluitende begroting en exploitatie. Zij doen dit door mee te doen aan de Actie Kerkbalans en het vermogen deels te beleggen. In grote lijnen gaat het bij de kosten om pastoraat, gebouwen, organisten, communicatie, representatie en zondagse en doordeweekse bijeenkomsten.
College van Diakenen
De diaconie bestaat naast diakenen, die ambtsdrager zijn, uit diaconale medewerkers. Zij geven samen vorm aan de dienstbaarheid in de gemeente, de plaatselijke samenleving en wereld buiten Nederland en stimuleren dit onder gemeenteleden. De diaconie streeft naar een sluitende begroting en een kleine, stabiele reserve. In de regel geeft zij jaarlijks uit wat er binnenkomt. De diaconie is betrokken bij bepaalde vieringen door het jaar en maaltijden voor senioren. Speciale aandacht heeft het werk van ZWO en Kerk in Actie.
Beraadsgroep Pastoraat
Samen met de predikant en de pastorale medewerkers stimuleren de ouderlingen pastoraat het omzien naar elkaar in de gemeente. Samen reageren zij op 1. de behoeften die mensen zelf kenbaar maken en 2. de signalen die zij op andere wijze opvangen. Het Pastoraal Team, waarvoor alle bezoekmedewerkers worden uitgenodigd, komt in de regel drie keer per jaar bijeen voor overleg en bezinning. Naast het bezoek dat vanuit het Pastoraal Team wordt gedaan, kan de beraadsgroep gemeenteleden ook aanwijzen op elkaar, bijvoorbeeld in de vorm van wijkontmoetingen.
Beraadsgroep BovenWijks
De activiteiten die eerder onder vorming & toerusting plaatsvonden, worden sinds 2021 voortgezet onder de naam ‘BovenWijks, aanbod voor ontmoeting en bezinning van de protestantse gemeente’. De beraadsgroep streeft ernaar de onderlinge ontmoeting en het samen leren in de gemeente te stimuleren. Dit gebeurt onder andere in een leerhuis rond de Bijbel en in terugkerende cursussen rond Bijbel, geloof en theologie. Daarnaast worden jaarlijks op zichzelf staande bijeenkomsten over actuele onderwerpen belegd. Sinds het verschijnen van de digitale Nieuwsbrief, maakt de beraadsgroep – naast van het kerkblad ‒ daarvan gebruik bij de publiciteit en wordt afgezien van een programma op papier. Het streven is jaarlijks een of meerdere activiteiten samen met de hervormde gemeente te organiseren. De Open Hof, met haar nieuwe voorzieningen, is daarvoor een uitgelezen plek.
JeugdTeam
Op basis van het beleidsplan dat in 2021 met de toenmalige jeugdwerker is opgesteld geeft het JeugdTeam, voorheen Jeugdraad, richting aan de activiteiten voor kinderen en jongeren. Rondom het kernteam zijn er een aantal groepen die sterk zelfstandig opereren, zoals team crèche, kliederkerk, muziek & litutrgie en de Leuke Dingen Doe Commissie. Het JeugdTeam werkt aan de hand van een jaarplan dat samen met de betrokken groepen wordt opgesteld en uitgevoerd. Waar mogelijk wordt samenwerking met de hervormde gemeente gezocht.
Scribaat
De scriba verzorgt of delegeert de verslaglegging van de vergaderingen van de kerkenraad en het moderamen, stelt met de voorzitter de agenda’s op en verstuurt de benodigde stukken. Ook behartigt de scriba de inkomende en uitgaande post. Belangrijke lijntjes zijn die met de classis en synode, en met het kerkblad, de kerkbrief en de nieuwsbrief.
Predikant
Aan de predikant is het voorbereiden en uitvoeren van de kerkdiensten incl. rouw- en trouwdiensten toevertrouwd. Daarvoor is regelmatig contact met organisten, kerkkoor, lectoren, kosters en livestreamers. Verder is de predikant betrokken bij de beraadsgroepen Pastoraat en BovenWijks en ‒ op iets meer afstand ‒ bij het JeugdTeam. De predikant onderhoudt het contact met de hervormde collega en met andere geloofsgemeenschappen, onder andere via het Beraad van Kerken, en participeert in bijzondere vieringen (kerk & school, oecumene). De predikant is actief in het bezoekwerk van de gemeente, participeert in het jaarlijkse cursusaanbod en houdt de theologie bij middels cursussen en zelfstudie.
Beleidsplan Protestantse Gemeente te Wijk bij Duurstede 2022-2026
0. Vooraf
In februari 2018 is door de kerkenraad het beleidsplan ‘De kerk als oplaadplek en netwerk’ vastgesteld voor de periode 2018-2022. In november 2020 vond een tussentijdse evaluatie plaats en werd het plan bijgesteld, onder andere met het oog op de coronapandemie. Tijdens de eindevaluatie in november 2021 zijn in de kerkenraad de lijnen uitgezet voor het nieuwe beleidsplan 2022-2026, dat als motto heeft meegekregen: ‘Bouwen aan een kerk met toekomst’. Hierin worden zowel onderdelen uit het vorige plan overgenomen als ook nieuwe voornemens en doelstellingen geformuleerd. De profielschets, waarmee het plan opent, is met een achtste item ‘missionair’ aangevuld. En de opsomming van colleges en groepen sluit beter aan op het organogram van de gemeente dat ook in een nieuwe versie verschijnt en als bijlage aan dit plan wordt toegevoegd.
I. Korte profielschets
Kenmerkend voor het geloven, denken en handelen van de protestantse gemeente zijn de volgende richtlijnen die samen haar profiel vormen en vervolgens kort worden uitgewerkt. Levend in het licht van Christus wil zij een zichtbare geloofsgemeenschap zijn waar:
1. mensen zich voeden en opladen aan de Bijbel, de eredienst en elkaar
2. mensen van alle leeftijden gezien worden en zich gekend weten
3. mensen elkaar de ruimte geven op eigen wijze hun geloof te beleven
4. mensen worden toegerust tot dienstbaarheid aan de nabije en verre naaste
5. de vertaalslag wordt gemaakt naar wat geloven vandaag voor ons betekent
6. samenwerking wordt gezocht met andere kerken en groeperingen
7. aandacht is voor zorgvuldige communicatie naar binnen en buiten
8. het als missie wordt ervaren buiten de kerk te delen wat God met ons doet
II. Uitwerking profielschets
Het eerste uitgangspunt maakt duidelijk dat mensen in de kerk op zoek zijn naar geestelijke voeding in de vorm van inzicht, troost en inspiratie. Daarvoor gaan ze te rade bij de Bijbel, komen ze zingen en bidden in de eredienst en zoeken ze de ontmoeting met elkaar.
Het tweede uitgangspunt onderstreept hoe belangrijk het is om het pastoraat en jeugdwerk op peil te houden en met nieuwe initiatieven voor jong en oud te versterken.
Het derde uitgangspunt geeft aan dat respect voor elkaars visie en beleving belangrijk is voor de gemeente. Verdraagzaamheid en inlevingsvermogen zijn sleutelwoorden in een dialoog met elkaar. Pluraliteit is een groot goed, al kent ze ook haar beperkingen en grenzen.
Het vierde uitgangspunt maakt duidelijk dat pastorale en diaconale betrokkenheid iets is voor heel de gemeente en niet kan worden uitbesteed aan enkelingen. De kerk is een netwerk van contacten waarin mensen elkaar inspireren tot een leven in dienstbaarheid.
Het vijfde uitgangspunt bepaalt ons bij de uitdagingen die de kerk kent in een tijd van secularisatie en bij de vragen en twijfels die ook in eigen kring kunnen leven. Geloven is in verandering, onder andere door de dingen die mensen meemaken of zien gebeuren, en door de vragen die op hen afkomen vanuit de huidige wetenschap en cultuur.
Het zesde uitgangspunt onderstreept het belang van goede oecumenische contacten in Wijk, in het bijzonder met de hervormde gemeente met wie we de kerk en De Open Hof delen.
Het zevende uitgangspunt onderstreept het hedendaagse belang van een goeddoordacht netwerk van communicatie, die niet alleen gericht is op eigen gemeenteleden maar ook op andere geïnteresseerden en op het geheel van de Wijkse samenleving.
Het achtste uitgangspunt daagt de gemeente uit om enerzijds binnen de kerk en Open Hof gastvrijheid te ontwikkelen naar mensen van buiten en anderzijds zelf naar buiten te treden en meer zichtbaar te worden in de Wijkse samenleving.
III. Algemene doelstellingen 2022-2026
Kerkenraad
In een kleine, slagvaardige kerkenraad, die in de regel om de twee maanden vergadert, komen alle ambtsdragers bijeen. De kerkenraad stelt het beleid op hoofdlijnen vast en stimuleert en faciliteert activiteiten. Het moderamen functioneert als dagelijks bestuur en kent met name een coördinerende en delegerende rol. Verder kent de gemeente colleges, beraadsgroepen en taakgroepen die zoveel mogelijk zelfstandig opereren met een eigen afgebakende taak, binnen het door de kerkenraad afgegeven mandaat en financiële kader. Alleen zaken die het beleid betreffen en zaken die om een advies of besluit vragen, leggen ze aan de kerkenraad voor. Belangrijke taakomschrijvingen, draaiboeken en afspraken worden centraal vastgelegd in documenten en/of de ambtsdragersmap.
Als aandachtspunten voor haar functioneren ziet de kerkenraad:
- het ontwikkelen van een waarderende en stimulerende houding
- het leidinggeven aan verschillen in visie en beleving in de gemeente
- het leidinggeven in een veranderende context voor kerk en geloof
- het versterken van de samenwerking en spiritualiteit van ambtsdragers
Moderamen
Het moderamen bestaat, naast de voorzitter, scriba en predikant, in de regel uit een vertegenwoordiger van de kerkrentmeesters en de diakenen. In zijn vergaderingen behartigt het moderamen de lopende zaken en bereidt het de vergaderingen van de kerkenraad voor. Het verslag van het moderamenoverleg gaat naar alle leden van de kerkenraad.
Het moderamen houdt contact met de hervormde gemeente, de Denktank Gebouwen en de taakgroepen AVG (privacy) en Communicatie (Coco). De lijntjes van de scriba en predikant staan afzonderlijk in het organogram. In het moderamen kan de predikant inbrengen wat er speelt in de niet vertegenwoordigde beraadsgroepen en de oecumene.
Het moderamen vraagt van de colleges, beraadsgroepen en het JeugdTeam in september een werkplan voor het komende jaar op te stellen met een verslag van het afgelopen jaar. Voor beide voldoet een halve A4. Deze plannen en verslagen gaan naar de kerkenraad.
College van Kerkrentmeesters
De ouderling-kerkrentmeesters zijn met de andere kerkrentmeesters verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de onroerende en roerende goederen van de gemeente. Zij zijn tevens verantwoordelijk voor de dienstverbanden van wie in de kerk professioneel en tegen een vergoeding werkzaam zijn, en voor wie op vrijwillige basis diensten verlenen. Zij streven jaarlijks naar een sluitende begroting en exploitatie. Zij doen dit door mee te doen aan de Actie Kerkbalans en het vermogen deels te beleggen. In grote lijnen gaat het bij de kosten om pastoraat, gebouwen, organisten, communicatie, representatie en zondagse en doordeweekse bijeenkomsten.
College van Diakenen
De diaconie bestaat naast diakenen, die ambtsdrager zijn, uit diaconale medewerkers. Zij geven samen vorm aan de dienstbaarheid in de gemeente, de plaatselijke samenleving en wereld buiten Nederland en stimuleren dit onder gemeenteleden. De diaconie streeft naar een sluitende begroting en een kleine, stabiele reserve. In de regel geeft zij jaarlijks uit wat er binnenkomt. De diaconie is betrokken bij bepaalde vieringen door het jaar en maaltijden voor senioren. Speciale aandacht heeft het werk van ZWO en Kerk in Actie.
Beraadsgroep Pastoraat
Samen met de predikant en de pastorale medewerkers stimuleren de ouderlingen pastoraat het omzien naar elkaar in de gemeente. Samen reageren zij op 1. de behoeften die mensen zelf kenbaar maken en 2. de signalen die zij op andere wijze opvangen. Het Pastoraal Team, waarvoor alle bezoekmedewerkers worden uitgenodigd, komt in de regel drie keer per jaar bijeen voor overleg en bezinning. Naast het bezoek dat vanuit het Pastoraal Team wordt gedaan, kan de beraadsgroep gemeenteleden ook aanwijzen op elkaar, bijvoorbeeld in de vorm van wijkontmoetingen.
Beraadsgroep BovenWijks
De activiteiten die eerder onder vorming & toerusting plaatsvonden, worden sinds 2021 voortgezet onder de naam ‘BovenWijks, aanbod voor ontmoeting en bezinning van de protestantse gemeente’. De beraadsgroep streeft ernaar de onderlinge ontmoeting en het samen leren in de gemeente te stimuleren. Dit gebeurt onder andere in een leerhuis rond de Bijbel en in terugkerende cursussen rond Bijbel, geloof en theologie. Daarnaast worden jaarlijks op zichzelf staande bijeenkomsten over actuele onderwerpen belegd. Sinds het verschijnen van de digitale Nieuwsbrief, maakt de beraadsgroep – naast van het kerkblad ‒ daarvan gebruik bij de publiciteit en wordt afgezien van een programma op papier. Het streven is jaarlijks een of meerdere activiteiten samen met de hervormde gemeente te organiseren. De Open Hof, met haar nieuwe voorzieningen, is daarvoor een uitgelezen plek.
JeugdTeam
Op basis van het beleidsplan dat in 2021 met de toenmalige jeugdwerker is opgesteld geeft het JeugdTeam, voorheen Jeugdraad, richting aan de activiteiten voor kinderen en jongeren. Rondom het kernteam zijn er een aantal groepen die sterk zelfstandig opereren, zoals team crèche, kliederkerk, muziek & litutrgie en de Leuke Dingen Doe Commissie. Het JeugdTeam werkt aan de hand van een jaarplan dat samen met de betrokken groepen wordt opgesteld en uitgevoerd. Waar mogelijk wordt samenwerking met de hervormde gemeente gezocht.
Scribaat
De scriba verzorgt of delegeert de verslaglegging van de vergaderingen van de kerkenraad en het moderamen, stelt met de voorzitter de agenda’s op en verstuurt de benodigde stukken. Ook behartigt de scriba de inkomende en uitgaande post. Belangrijke lijntjes zijn die met de classis en synode, en met het kerkblad, de kerkbrief en de nieuwsbrief.
Predikant
Aan de predikant is het voorbereiden en uitvoeren van de kerkdiensten incl. rouw- en trouwdiensten toevertrouwd. Daarvoor is regelmatig contact met organisten, kerkkoor, lectoren, kosters en livestreamers. Verder is de predikant betrokken bij de beraadsgroepen Pastoraat en BovenWijks en ‒ op iets meer afstand ‒ bij het JeugdTeam. De predikant onderhoudt het contact met de hervormde collega en met andere geloofsgemeenschappen, onder andere via het Beraad van Kerken, en participeert in bijzondere vieringen (kerk & school, oecumene). De predikant is actief in het bezoekwerk van de gemeente, participeert in het jaarlijkse cursusaanbod en houdt de theologie bij middels cursussen en zelfstudie.
terug